Als je het over boekhouden hebt, komt de term grootboek al snel voorbij. Sterker nog, op de meeste financiële opleidingen is dit een van de eerste termen die je leert. Wat is een grootboek precies? Welke grootboekrekeningen zijn er? En wie houdt zich ermee bezig? Je leest het hier.
Het grootboek is de bundeling van alle grootboekrekeningen. Voordat we verder gaan met de uitleg van het grootboek, moet je eerst weten wat grootboekrekeningen zijn.
Een grootboekrekening bevat inkomsten en uitgaven die bij elkaar horen. Van de huur van een bedrijfspand tot aan de kosten voor personeelsuitjes – voor elke kostensoort een eigen grootboekrekening. Een grootboekrekening vat dus de kosten per categorie (pand, salarissen, uitjes, en meer) samen.
Die categorieën worden op hun beurt gelabeld als balansrekeningen of resultatenrekeningen. Balansrekeningen hebben te maken met je bezittingen en wat deze je kosten. In resultatenrekeningen vind je de inkomsten en uitgaven.
Voorbeelden van balansrekeningen:
Voorbeelden van resultatenrekeningen:
Het grootboek bestaat dus uit verschillende grootboekrekeningen. In een grootboek kunnen wel honderden rekeningen staan. Deskundigheid en nauwkeurig werken is hierbij heel belangrijk.
Een grootboek was vroeger vrij letterlijk een ‘groot boek’. De boekhouding werd gedaan in een dik boek of een map met daarin alle inkomsten en uitgaven. Door digitalisering werken we vandaag de dag niet meer met deze dikke boeken. Ze zijn intussen vervangen door online boekhoudprogramma’s, maar we gebruiken de naam nog wel.
Met een grootboek houd je overzicht over de vele posten binnen een organisatie. Ook gebruik je het als basis van de balans- en resultatenrekening. Het ordent je boekhouding zodat je bijvoorbeeld sneller een winst- en verliesrekening kunt maken of belastingaangifte kunt doen.
Boekhouders werken met grootboeken. Zij doen de boekhouding van een persoon of instelling. Zij werken via online boekhouding met een grootboek en doen met name uitvoerend werk. Ook accountants hebben te maken met het grootboek, maar dan op een meer indirecte manier. Zij controleren de boekhouders.