Hoe ga je goed voorbereid op sollicitatiegesprek? 5 handige tips

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Hoe ga je goed voorbereid op sollicitatiegesprek? 5 handige tips

Ondertussen bestaat ons team uit bijna 70 Fitters. Dat is best een aantal. Hiervan worden de meesten gedetacheerd bij onze opdrachtgevers, waarbij het contact tussen de Fitter en opdrachtgever (in principe) altijd begint met een gesprek. Dat betekent dat er binnen Fit mensen rondlopen die aardig wat ervaring hebben met sollicitatiegesprekken. En die ervaring, die delen we graag met je! Want hoe zorg je er nou voor dat je het maximale eruit haalt? Met de vijf tips die we je hieronder gaan geven, hopen we je een mooi stuk mee op weg te helpen.

Maar voordat we je de praktische tips geven, is het goed om helder te hebben wat het doel van sollicitatiegesprek is. Die is namelijk tweeledig. Aan de ene kant wil de werkgever of opdrachtgever jou beter leren kennen om te kijken of je in het team past. En beoordelen of je de kwaliteiten hebt om de rol te vervullen die open staat. Dat is het ‘klassieke’ beeld wat men bij een sollicitatiegesprek heeft.

Maar, daarnaast is dit natuurlijk ook voor jou hét moment om werkgever of potentiële opdrachtgever beter te leren kennen. Lijkt het je een leuk bedrijf? Spreekt de rol je aan? En is er voor jou voldoende uitdaging? Deze tweede kant is wat mensen (helaas) vaak vergeten, maar wat minstens zo belangrijk is.  

Nu het doel helder is, kunnen we door naar hoe je zo’n gesprek aanvliegt. Voor het gemak mag je er van uit gaan dat jouw gesprekspartner weet wie hij voor zich of haar gaat hebben. Deze persoon zal jouw CV en eventuele motivatie gelezen hebben—je bent natuurlijk niet zomaar uitgenodigd voor het gesprek. Maar hoe zorg je ervoor dat ook jij goed voorbereid het gesprek in gaat, zodat je alles eruit kunt halen wat eruit te halen valt? Daarvoor kun je de volgende 5 tips gebruiken.

 

1.    Weet waar je naar toe gaat

Voordat je met je kopje koffie of thee op tafel je stoel aanschuift om het gesprek te beginnen, is het natuurlijk goed om te weten met wie je het gesprek aangaat en waar je over gaat praten. Dat is breder dan enkel de openstaande rol waar het gesprek over gaat. Want bij wat voor bedrijf is deze rol? Waar willen ze heen met de organisatie? En met wie zit je aan tafel? Probeer dit helder te hebben voor je het gesprek in gaat.

 

2.    Zorg dat je je eigen verhaal helder hebt

Naast dat je je inleest in het verhaal van de werkgever of opdrachtgever, is het belangrijk dat je je eigen verhaal helder in je hoofd hebt. Om dit verhaal voor jezelf helder te krijgen kun je vragen beantwoorden als: Waar ben je goed in? Hoe komen jouw kwaliteiten tot zijn recht in de rol waar je voor op gesprek komt? En hoe ga je de taken en verantwoordelijkheden van de rol gebruiken om jezelf te ontwikkelen? Welke ervaring heb je al opgedaan? En waar wil je de komende jaren graag naar toe groeien?

Door dit soort vragen voor jezelf te beantwoorden voordat je in gesprek gaat, zul je ten eerste met meer zelfvertrouwen het gesprek in gaan. Je hebt immers helder wat je wilt vertellen en wat je kunt antwoorden op vragen van je gesprekspartner. Daarnaast wordt, door van tevoren na te denken over wat je wil vertellen, het verhaal samenhangender. En naast dat dit voor jezelf prettig is, maak je hiermee een professionele en gemotiveerde indruk.

 

3.    Neem een aantal vragen mee

Als je je aan het inlezen bent in de organisatie van de potentiële werkgever of opdrachtgever, de rol waar je voor komt en de persoon met wie je in gesprek gaat, zullen er ongetwijfeld vragen bij je naar boven komen. Heel goed: schrijf deze op en neem ze mee naar het gesprek! Zo krijg je de kans je vragen beantwoordt te krijgen, waarmee je beter kunt bepalen of de organisatie en de rol bij je passen. En daarnaast laat dit ook zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf en de rol, wat je kansen ten goede zal komen. Een win-win dus.  

 

4.    Kom op tijd

Het laatste wat je wil is gestrest het gesprek beginnen, toch? Naast zorgen voor een goede voorbereiding is dan het beste wat je kunt doen (ruim) op tijd op locatie van het gesprek aanwezig zijn. Dit betekent trouwens niet dat je een half uur van tevoren voor de deur moet staan. Als je ervoor zorgt dat je ongeveer 10 minuutjes van tevoren op locatie bent, hoef je niet te rennen en vliegen en kun je nog even naar de wc als dat nodig is, waarmee je jezelf de kans geeft om kalm het gesprek in te gaan. Op tijd komen ligt misschien voor de hand, maar dit is zo’n belangrijk punt dat we hem graag nog even willen aanstippen.  

 

5.    Wees jezelf

En last, but not least: wees jezelf. Deze tip is misschien een stuk minder concreet dan de vier andere tips, maar misschien wel de belangrijkste van allemaal. Door jezelf te zijn in het gesprek kan jouw gesprekspartner je beoordelen voor wie je bent. Als je een typetje gaat spelen kan het net lijken alsof de match er is, terwijl die er eigenlijk helemaal niet is. En het zou toch zonde zijn om ergens aan de slag te gaan waar je eigenlijk helemaal niet op je plek zit? Kijk, je beste beentje voor zetten is natuurlijk goed, maar hiervoor hoef je je niet anders voor te doen dan wie je bent.

 

Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer

Om alles uit jouw volgende sollicitatiegesprek te kunnen halen is het belangrijk dat je goed voorbereid het gesprek in gaat. Met een goede voorbereiding voel je je zelfverzekerder, maak je een professionele indruk en kun je gericht vragen stellen, waarmee je uiteindelijk beter kunt beoordelen of de rol en functie bij jou passen. Dat is waar het uiteindelijk om gaat natuurlijk: een plek vinden waar jij je als een vis in het water voelt. Met de vijf tips die we hierboven gegeven hebben hopen je hierbij een handje te helpen.

Als laatste is het belangrijk om het volgende te onthouden: een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Het is niet alleen aan het bedrijf om jou te beoordelen, maar ook aan jou om te ontdekken of de rol en het bedrijf bij jou passen. Succes met je volgende sollicitatiegesprek!

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Hoe ga je goed voorbereid op sollicitatiegesprek? 5 handige tips

Lees meer
Betrokken
Fit x VolkerWessels Telecom

In gesprek: hoe de trainees van Fit VolkerWessels Telecom uit de brand hebben geholpen

Lees meer